Skocz do zawartości


Zdjęcie

Rak piersi dieta

rak piersi dieta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 onkolog

onkolog

    Aktywny użytkownik

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 18:30

Zmiany dietetyczne, które zmniejszają ryzyko raka piersi

 

Dieta roślinna. Ostatnie badania wskazują, że kobiety, które jedzą dużo owoców, warzyw i roślin strączkowych i trochę czerwonego mięsa, sól i przetworzone węglowodany mogą zmniejszyć swoje szanse na rozwój negatywnego raka piersi, co stanowi około jednej czwartej wszystkich raków piersi. A badania opublikowane w American Journal of Epidemiology wykazują, że prawdopodobieństwo raka było 20 procent niższe u kobiet po takiej diecie.

 

Czerwone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. W grudniu, naukowcy z Harvard Medical School stwierdzili, że kobiety z wyższymi poziomami karotenoidów, lub substancji odżywczych znajdujących się w owocach i warzywach, mają niższe ryzyko zachorowania na raka piersi, zwłaszcza raka, który jest trudny do wyleczenia i ma gorsze rokowanie. Inteligentne wybory to m.in. marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, kapusta włoska, czerwona papryka i dynia. Badanie zostało opublikowane w Journal of the National Cancer Institute.

 

Orzechy włoskie. Spożywanie orzechów zwalnia rozwój i wzrost guzów raka piersi u myszy, według badania opublikowanego w 2011 roku - autor Elaine Hardman, profesor Joan C. Marshall University School of Medicine Edwards, spojrzał na efekt diety zawierającej odpowiednik 2 uncji orzechów włoskich (od 25 do 30 połówki orzecha włoskiego). Po 34 dniach, myszy, które jadły orzechy miał mniej niż połowę wzrostów raka piersi w grupie kontrolnej, niż myszy które tej diety nie miały. Liczba i wielkość guzów również były znacznie mniejsza w grupie która w diecie miała orzechy. Autorzy badania przypuszczają, że przeciwzapalne działanie orzechów włoskich jest właśnie tym powodem.

 

Ograniczanie alkoholu. Nawet umiarkowana ilość alkoholu jest "wyraźnie powiązana" ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi, zgodnie z American Cancer Society. W porównaniu z niepijącymi, kobiety, które wypijały 25 mg alkoholu dziennie w co najmniej 50 procent częściej chorowały na raka piersi. Jeśli lubisz alkohol, trzymaj się przy lampce wina (5 uncji) dziennie.

 

Kapusta i kiszona kapusta. Naukowcy z Michigan State University odkryli, że ludzie, którzy jedli surową lub lekko gotowaną kapustę i kapustę kiszoną co najmniej trzy razy w tygodniu byli 72 procent mniej narażeni na rozwój raka piersi niż ci, które mieli go dwukrotnie lub mniej w diecie. Wysoki poziom glukozynolanów - związków znalezionych w kapuście - może być odpowiedzialny za ten efekt.

 

Witaminy D. W wielu badaniach, w tym opublikowanym w marcu łączy wyższe poziom witaminy D z niższym ryzykiem raka piersi. W jednym z badań, kobiety z wysokim spożyciem witaminy D były o 50 procent mniej narażone na rozwój choroby. W innym badaniu, Kanadyjscy naukowcy odkryli, że kobiety, które spędzały czas na świeżym powietrzu mają dużo witaminy D (witamina D powstaje wskutek działania promieni słonecznych), są mniej narażone na powstanie raka piersi.

 

Brzoskwinie i śliwki. Naukowców z Texas A & M University odkryli, że brzoskwinie i śliwki zawierają antyoksydanty, które zabijają komórki raka piersi, pozostawiając zdrowe komórki bez szwanku. Pozytywny efekt jest prawdopodobnie spowodowany przez kwas chlorogenowy znaleziony w szczególnie wysokim poziomie w obu owocach. Odkrycie zostało opublikowane w czasopiśmie w 2010 roku.

 

Błonnik. Błonnik może obniżyć ryzyko raka piersi, według badań opublikowanych w lipcu w American Journal of Clinical Nutrition, naukowcy odkryli, że na każde 10 gramów dodatku błonnika do diety dziennie, w zależności od typu - ryzyko raka piersi zmniejsza się o 7 proc. Wyniki oparte są na 10 badaniach obejmujących ponad 710.000 ludzi przez 18 lat trwania badań!

Unikanie wysoko tłustego nabiału. Badanie prowadzone na prawie 2000 chorych na raka piersi wykazały że ci, którzy średnio zaledwie rak dziennie zjadają wysokotłuszczowy mają 49 procent wyższe ryzyko zgonu z powodu raka piersi, niż ci, którzy nabiały wysokotłuszoczwego jedli mało lub w ogóle. Badanie zostało opublikowane w marcu w czasopiśmie National Cancer Institute. Nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego obejmuje całe mleko, śmietana i wszystko co z nich czyli sery i lody.

 

rakpiersidieta.jpg







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rak piersi, dieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych